Een fout sprookje

Door mrlammers op vrijdag 25 februari 2011 18:30 - Reacties (11)
Categorie: Maatschappij, Views: 4.536

Er was een grote stoere moraalridder en zijn naam was Tim Kuik. Op een dag werd Tim over zijn paard getild en viel er aan de andere kant weer af. Het noodlot sloeg toe en Tim hield een ernstige hersenbeschadiging over aan zijn val.
Door deze hersenbeschadiging ging hij 1000 jaar terug in de tijd en ziet alleen nog maar zwart-wit zonder Dolby Surround en auteursrechtenovertredende epische monsters. Omdat hij als persoon of met zijn stichting niet in staat is om alle grote uit de duivel ontsproten auteursrechtenschenders één-voor-één aan zijn lans te rijgen, heeft hij bedacht de strijd aan te binden met alle brullende hosting providers, vuurspugende gebruikersgroepen, vier-koppige peer-to-peer applicaties en potentieel auteursrechtendragende media met illegale mp3s en giftige stekels.
Tim - Ik rijg je NZBs aan mijn lans - Kuik, gesteund door Paul - Tot op de bodem van de Pirate Bay! - Solleveld en Koert - Download en sterf! - Ligtermoet, strijden een epische strijd tegen een entiteit die ons de 21ste eeuw ingeschoten heeft, maar in hun ogen veranderd is in een moraalverslindend monster.
Misschien wordt het tijd dat deze ridders van de Ronde Auteursrechten Tafel zich eens beseffen dat de donkere middeleeuwen zijn afgelopen en dat we onze zwaarden en strijdbijl hebben ingeruild voor glasvezel en gigabyteverbindingen. Minstrelen en boodschappers te paard hebben we ingeruild voor e-mail en streaming media en dankzij deze ontwikkeling kunnen we nu met de snelheid van het licht informatie delen met de rest van de wereld. Wie had dat 1000 jaar geleden kunnen voorspellen? Sterker nog; wie had dat 30 jaar geleden kunnen voorspellen?

Het volgende hoofdstuk gaat over de minstrelen van de 20ste en de 21ste eeuw en dat zij het normaal vinden geld te krijgen voor liederen die ze decennia daarvoor hadden gezongen, terwijl in de Middeleeuwen de minstrelen, maar ook de hofnar, de harpist en de fluitist alleen maar geld kregen voor hun liveoptredens aan het hof.
Wat mij dan als sprookjeslezer frappeert is de visie van deze groep mensen. Als je dan toch nog in de Middeleeuwen leeft, dan zou je dat concept toch moeten snappen?

Feit is dat we niet meer in de Middeleeuwen leven. We hebben ons ontwikkeld en ook is er technologisch veel meer mogelijk. Het is voor de media en de muziekindustrie noodzakelijk om met de ontwikkeling mee te groeien en voor de tijd waarin we leven rechtvaardige en marktbare nieuwe oplossingen te zoeken. Wanneer je besluit om dat niet te doen en in de denkbeelden van het pre-multimediatijdperk te blijven hangen, dan krijg je het moeilijk in deze 21ste eeuw waarin de veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. Omdat alle verandering moeilijk is en soms ook een beetje eng, houdt deze branche zich angstvallige vast aan alles dat ooit leek te werken en stuurt de Multimedia Inquisitie (Ha! Nobody expects the Multimedia Inquisition!) op de boodschappers en het paard en wagen van haar onderdanen af. Ik snap de drang tot zelfbehoud, maar daarmee tast de industrie haar eigen markt aan! Iedereen ziet de beweging van de maatschappij en op lange termijn hangt de industrie op deze manier een strop om haar eigen nek. En dat is een redelijk Middeleeuwse manier om eerloos aan je einde te komen.

Tijd dus voor de industrie om uit die Middeleeuwen te komen en zich te richten op de toekomst. Alleen dan kunnen de mediagiganten van nu overleven.
Over de vraag hoe dat moet, zijn de betrokken partijen het op dit moment fundamenteel oneens.
Er zullen heel wat heilige huisjes moeten sneuvelen voordat we kunnen hopen op consensus. De Berner Conventie uit 1886 waar we in Nederland sinds 1912 aan gebonden zijn, waarborgt het reproductierecht en regelt een minimum termijn dat rechten blijven bestaan van vijftig jaar na de dood van de maker. Belachelijk als je het mij vraagt, maar dit is een lastig obstakel.
Daarnaast zitten we ook nog vast aan het TRIPS verdrag (1994) dat onderdeel uitmaakt van het Wereld Handelsverdrag. Hierin heeft Nederland de Berner Conventie opnieuw bekrachtigt en opzeggen zou enorme sancties met zich mee kunnen brengen.
En dan is het nog het WIPO-verdrag uit 1996 dat het auteursrecht op internet regelt en binden zeven Europese Richtlijnen onze handen.
Alles wijst erop dat we het auteursrecht niet af kunnen schaffen of in een andere vorm kunnen gieten… of toch? …als we deze beroepsgroep weer net als ‘vroeger’ gewoon per uur zouden gaan betalen..?

Het is een combinatie van een fout sprookje, een slechte Bollywoodfilm en een enge droom... Nu maar hopen dat iedereen op tijd wakker wordt...

Volgende: Wanneer ben je nou een Tweaker? 01-'12 Wanneer ben je nou een Tweaker?
Volgende: Aliens 06-'10 Aliens

Reacties


Door Tweakers user KaptKoek, vrijdag 25 februari 2011 18:38

Tim Kuik bashen is lekker makkelijk en nauwelijks orgineel.

Door Tweakers user mr.DJ95, vrijdag 25 februari 2011 18:38

geweldig verhaal en het leest lekker toppie=D

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 25 februari 2011 19:24

KaptKoek schreef op vrijdag 25 februari 2011 @ 18:38:
Tim Kuik bashen is lekker makkelijk en nauwelijks orgineel.
misschien moet je eerst eens lezen, een fipo scoren is niet zo moeilijk, een inhoudelijke fipo daarentegen......

Door Tweakers user Gish, vrijdag 25 februari 2011 23:55

KaptKoek schreef op vrijdag 25 februari 2011 @ 18:38:
Tim Kuik bashen is lekker makkelijk en nauwelijks orgineel.
Tim Kuik op een leuke manier bashen daarentegen is wel orgineel. En dat is nu juist wat deze beste tweakerst heeft gefixed. En nu weg jij ;)

I lolled xD

Door Tweakers user Remz, zaterdag 26 februari 2011 00:26

Ik las de eerste regel en ik schoot al in de lach.

Een diepe buiging voor deze Robin Hood!

Door Tweakers user ElektroNeko, zaterdag 26 februari 2011 10:26

KaptKoek schreef op vrijdag 25 februari 2011 @ 18:38:
Tim Kuik bashen is lekker makkelijk en nauwelijks orgineel.
Maar het blijft gewoon o zo grappig! :+

Verder mist hier alleen nog een episch illegaal gedownload liedje bij ;)

Door Tweakers user Jejking, zaterdag 26 februari 2011 10:43

HU-MOR-LOOS :D

Lekkere intro, goed bezig!

Door Tweakers user Bolk, zaterdag 26 februari 2011 12:53

I lol'd. Keep 'm up :P


Door Tweakers user melcon, zaterdag 26 februari 2011 18:34

Hij is goed :)

@kaptkoek. Als je nou verder gelezen had dan de eerste zin had je reactie er in zijn huidige vorm niet gestaan :z

Door Tweakers user yannickie111, dinsdag 15 maart 2011 20:37

Lol, grappig!

Zoals hierboven staat, inderdaad Tim bashen is niet moeilijk, maar op zo'n manier wel _/-\o_

Reageren is niet meer mogelijk