Wanneer ben je nou een Tweaker?

Door mrlammers op dinsdag 3 januari 2012 14:52 - Reacties (46)
Categorie: Maatschappij, Views: 6.331

Volgens Wikipedia is een Tweaker: “A person involved in the act of making subtle improvements to machines, especially a computer”. Urban Dictionary beschrijft de Tweaker als: “A person that can't stay still and is constantly occupying themselves with meaningless activities which will never be be completed”. De andere vertaling is: “A person who does Crystal Meth”, maar die bedoel ik niet. Koffie wellicht.

Een Tweaker is dus actief bezig met het fine-tunen van computers of iets dat daarmee te maken heeft. We maken kleine veranderingen aan commercieel verkrijgbare, vaak gestandaardiseerde soft- en hardware, om het nog beter (?) naar onze hand te zetten. Soms is het ook gewoon niet nuttig, maar leuk of grappig – en omdat het kan!
Als Tweaker hoef je niet academisch geschoold te zijn, maar wel nieuwsgierig en niet te bang uitgevallen. Je moet soms nu eenmaal een risicootje nemen om je veel te dure processor op dubbele snelheid te laten draaien of je systeem te voorzien van je eigen custom-built kernel.

Als Tweaker kom je natuurlijk op Tweakers.net om informatie te halen, je ervaringen te delen met mede-Tweakers en je successen te vieren. Soms geeft je ongevraagd advies, maar dat doe je dan zonder te kwetsen of iemand oerdom te noemen.
Waar ik me nu over verbaas is dat er steeds meer mensen op Tweakers.net zich mengen is discussies waar ze duidelijk geen verstand van hebben. Kan iemand mij vertellen waarom? Kan iemand mij vertellen wat er mis is met een vraag stellen als je iets niet weet? Of is dat een schande? Wat is er mis met luisteren en leren van mensen die wel iets weten en ervaringen hebben die ter zake doen? De gemiddelde aspirant-Tweaker draait zijn hand niet om voor een lekker potje Wikipedia quoten en poepboeren. Wat is er gebeurd?
Waar we enkele jaren geleden nog met z’n allen hard-core op een zolderkamertje zaten te solderen, case-modden, overklokken, duistere applicaties schreven en onze eigen kernels compileerden, lijkt het er nu op dat de Tweakers van tegenwoordig verwende prinsenkindjes zijn; of nog erger: gewone, ordinaire gebruikers.

Ben ik nu alleen, of zijn er meer Tweakers die zich ergeren aan zinloze discussies met mensen die enkel de klok hebben horen luiden, of erger: net weten hoe ze een computer aan moeten zetten en op Facebook bij Tweakers.net op ‘Vind ik leuk’ hebben geklikt?
Misschien dat er aan sectie 3 van de Algemene Voorwaarden maar iets toegevoegd moet worden over toelatingseisen, of dat het registratieformulier voor een Tweakers lidmaatschap een soort van toelatingsexamen bevat:
[ ] Ik weet wat een bit is, en een gigahertz.
[ ] Ik kan binair of hexadecimaal tellen.
[ ] Ik heb mijn eigen computer gebouwd (en toen deed ie ’t ook nog!)
[ ] Ik heb weleens een iets geprogrammeerd, een processor overgeklokt, een soldeerbout op een printplaat gezet, of een netwerk gebouwd.
[ ] Ik kan iets met Basic, C++, Delphi, C#, .NET, JAVA, Perl, PHP of Python.

Heeft u twee of meer vakjes niet aan kunnen vinken, dan is het Tweakers lidmaatschap waarschijnlijk niet voor u. Heeft u in uw Tweaker CV enkel Windows aangeklikt, ga dan naar http://www.dummies.com/how-to/computers-software.html en kom later nog eens terug. Als dat te moeilijk is: www.biertijd.com.

Dat klinkt misschien een beetje hard, maar je bent ook niet lid van een voetbalclub als je niet kunt, of niet wilt leren voetballen. Het is pas helemaal triest als je dan ook nog geen biertje meedrinkt na de wedstrijd. Misschien dat je je kunt voorstellen hoezeer je jezelf dan buiten spel zet, als je wel lid zou worden. Misschien dat je je voor kunt stellen hoezeer je de hele club op je nek zou krijgen als je commentaar zou leveren op het spel.
Okee, okee, niet de meest geniale analoog, maar volgens mij is het wel duidelijk.

Een Tweaker tweakt - anders is ie geen Tweaker. De ene Tweaker heeft meer ervaring dan de andere Tweaker, maar dat geeft niets. De ene Tweaker heeft ook andere interesses dan de andere Tweaker. Tweakers doen soms hele verschillende dingen. Niet alle Tweakers zijn immers hetzelfde. Tweakers respecteren de kennis en vaardigheden van andere Tweakers.
Persoonlijk zit ik niet te wachten op een te kritische houding van iemand die nog nooit iets getweaked heeft en zich duidelijk niet verdiept heeft in de materie. Ik kan daar zelfs een beetje geïrriteerd door raken.
Ik ben altijd een trotse Tweaker geweest, maar besef me dat ik niet bij de Elite hoor (ik zit net niet in de Top-1000). Desondanks zou ik toch licht geschokt zijn als ik zou ontdekken dat de overige 325.103 Tweakers (vergeef me als ik een Tweaker over het hoofd gezien heb, of jou ten onrechte op de grote hoop heb gegooid) nog nooit iets getweaked zouden hebben, maar zich ondertussen wel ongenuanceerd uitlaten over vanalles en nogwat.

Wat ik zou willen meegeven aan de aspirant-Tweakers is: Kom met je luie aars van die matrassen op die erwt, vergeet je manicure, stop met het föhnen van je haar, kom uit je pluche, neem afscheid van je hofhouding, stop met janken - en TWEAK!
En de mensen die de afgelopen jaren onder een steen hebben gelegen: Kruip er eens onder vandaan. Schop de modder van je klompen en rol je mouwen op. Haal je 486 uit de mottenballen, blaas het stof van je schroevendraaiers, je soldeerbout – en TWEAK!
Stop met neuspeuteren en lees (hoewel dat best tegelijk kan), maar geloof niet alles wat je leest. Vraag, probeer, deel je kennis en ervaringen en post je foto’s - ontplofte machines zijn niet alleen grappig, soms ook erg leerzaam - dus TWEAK!
Weest onverschrokken, kloek en onbeschroomd! Weest niet bang! (Er is altijd wel een Tweaker die wil helpen als iets mislukt (is)) Open je ogen. Think outside the box (buiten je Xbox, je Fritz!box en je boxed cooler). Doe es gek. Fuck standaard instellingen en de specs op de doos van je hardware – en TWEAK!

…en daarná ben je een Tweaker en mag je kritisch zijn (eindelijk, hè hè) op je collega-Tweaker.

Volgende: Het is volkomen duidelijk wat mensen willen 01-'12 Het is volkomen duidelijk wat mensen willen
Volgende: Een fout sprookje 02-'11 Een fout sprookje

Reacties


Door Tweakers user MtC, dinsdag 3 januari 2012 15:04

In het Engels heet dit "the stupification" van het medium. Een mooie Nederlandse vertaling bestaat er imho niet, maar hoe populairder een medium (t.net) wordt, hoe groter het aandeel "domme" mensen. Hetzelfde zie je op facebook/hyves/G+/... het is leuk zolang er maar een "paar nerds" gebruik van maken, maar eens het populair wordt, is de fun er vanaf.
De oplossing? Misschien gewoon terug naar de BBS (en wie dat niet kent, hoort imho al helemaal niet thuis op t.net).

Door Tweakers user Moby, dinsdag 3 januari 2012 15:15

Ik zak voor je test. En toch heb ik de eer om hier te modereren.

En nu? :p

Door Tweakers user KaptKoek, dinsdag 3 januari 2012 15:15

ik ben wel tweaker ik heb me eige computer gekocht wel in laten zetten door de winkel want anders verlies je garantie.. en ik draai zoveel programma's in C

Door Tweakers user josje94, dinsdag 3 januari 2012 15:21

Hoezo zou je je computer niet in elkaar mogen zetten zonder je garantie te verliezen?
Mijn computer is zelf in elkaar gezet en ik heb alle garantie nog.
Mijn laptop heeft een SSD gekregen, een HDD caddy en extra Ram. Stel dat nu mijn standaard hdd stuk gaat heb ik ook nog gewoon garantie.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2012 15:23]


Door Tweakers user NeFoRcE, dinsdag 3 januari 2012 15:21

[X] Ik weet wat een bit is, en een gigahertz.
[X] Ik kan binair of hexadecimaal tellen.
[X] Ik heb mijn eigen computer gebouwd (en toen deed ie ’t ook nog!)
[X] Ik heb weleens een iets geprogrammeerd, een processor overgeklokt, een soldeerbout op een printplaat gezet, of een netwerk gebouwd.
[X] Ik kan iets met Basic, C++, Delphi, C#, .NET, JAVA, Perl, PHP of Python.

Ben ik nu übertweakert?

Door Tweakers user Petervanakelyen, dinsdag 3 januari 2012 15:22

KaptKoek schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 15:15:
ik ben wel tweaker ik heb me eige computer gekocht wel in laten zetten door de winkel want anders verlies je garantie.. en ik draai zoveel programma's in C
Wait... what? Je hebt gewoon garantie op de onderdelen als je je computer zelf in elkeer steekt. En ik draai ook veel programma's in C, dat is echter iets anders dan programma's schrijven in C ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2012 15:23]


Door Tweakers user ArienNL, dinsdag 3 januari 2012 15:38

De FP is altijd een soort nederlandse /. geweest, voor mensen die interesse hebben in tech nieuws, dus ik denk dat dit meer over GoT gaat.
Tweaken is makkelijker geworden, waar je vroeger nog wel eens een soldeerbout moest gebruiken of er nog een redelijke kans was dat je GPU of CPU permanente schade opliep door een "foute" tweak kan het tegenwoordig niet meer zo makkelijk fout lopen. Het is ook makkelijker geworden om te OCen (bijv. geen gekloot met jumpers, auto-recovery proggies) hierdoor is de eerste stap richting tweaken ook veel lager. Als laatste zie je de verschuiving van tech richting laptops, tablets en smartphones waarbij het tweak gehalte meestal neerkomt op het draaien van een custom rom of ander OS, hardware tweaks zijn veel minder makkelijk te doen met deze spullen. Als voorbeeld kan je mooi kijken naar het OC & CM subforum wat een paar jaar geleden heel groot was en tegenwoordig maar een klein gedeelte is van het totale forum.

Door Tweakers user Lieuwe15, dinsdag 3 januari 2012 15:40

Waarom moet je als tweaker meer dan alleen windows kunnen? Ik ken eigenlijk ook alleen maar windows. Al heb ik wel een android telefoon en een unix nasje. Maar echt gevorderd in het programmeren ben ik ook niet.
Maar toch voldoe ik (vind ik zelf :P) wel aan de beschrijving tweaker..
Afgelopen zaterdag nog. Nieuwe pc componenten binnen gekregen, ingebouwd. Erachter komen dat de 4 pins moederbord power-connector te kort was, haalde het niet omdat de nieuwe kast de voeding onderin heeft ipv bovenin. Dus, soldeerbout warmgestookt en gewoon een stuk langer gemaakt (dat voor een werktuigbouwkundige :P). En werkt perfect :).

Door Tweakers user johnydoe, dinsdag 3 januari 2012 15:44

Petervanakelyen schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 15:22:
[...]


Wait... what? Je hebt gewoon garantie op de onderdelen als je je computer zelf in elkeer steekt. En ik draai ook veel programma's in C, dat is echter iets anders dan programma's schrijven in C ;)
[offtopic]
Jij kent KaptKoek nog niet geloof ik, het is je vergeven.
[/offtopic]'


Dit fenomeen zie je inderdaad overal, zoals MtC al opmerkt, maar niet alleen online, ook in het dagelijks leven. Hoe vaak kom je niet mensen tegen die net gaan studeren of ergens gaan werken met het volle geloof dat ze alles al weten. Die mensen zijn er en zullen vroeger of later wel een keer terecht gewezen worden.

Ook bij dit kleine groepje tweakers (laten we niet alle nieuwe tweakers over één kam scheren) zal het zo zijn dat de naar beneden gemod worden, een waarschuwing of twee krijgen en zich misschien beklagen op GoT alvorens in te binden. Vanaf nu kunnen we een mooie verwijzing naar dit blog daarbij zetten, want de boodschap is helder en geef ik graag door :)

Door Tweakers user sypie, dinsdag 3 januari 2012 15:44

Waar ik mij aan stoor zijn de onjuist ingevulde profielen van mensen. Heel veel tweakers hebben standaard zowat alles aangevinkt staan, met welke OS'en ze hebben gewerkt, welke processoren, programmeertalen en dat soort dingen. Als mensen dat nou eerst eens fatsoenlijk en eerlijk in kunnen vullen...

Door Tweakers user philosophian, dinsdag 3 januari 2012 15:50

Ik denk dat er verschillende soorten gebruikers van tweakers zijn. First of all, tweakers.net is en blijft een van de beste prijsvergelijkings- en technieuwssites. Om de prijs van een nieuwe telefoon te vergelijken of het laatste intel nieuws te lezen, hoef je geen tweaker te zijn. De mensen die tweakers heirvoor gebruiken hebben natuurlijk het recht om een reactie te schrijven of een topic te starten, omdat in hun ogen hun inbreng nuttig is.

Daarnaast heb je natuurlijk de hardcore tweaker, die al aan z'n tweede casemod voor zijn 15 wedomains en seedbox server bezig is.

In ieder geval vind ik dat iedere gebruiker het recht heeft om zijn zegje te doen, hoe idioot dit voor de 'geavanceerde' tweaker ook klinkt.

8)7 Anyway, interessante blogpost :D.


Door Tweakers user Dooievriend, dinsdag 3 januari 2012 15:55

Blast, ik kon alles aanvinken in mrlammers test, maar wist niet wat BBS was. Blijkbaar een prehistorisch bulletin board system, van voor ik geboren was. Tja, weer iets bijgeleerd :)

Door Tweakers user mcsluis, dinsdag 3 januari 2012 16:01

[ ] Ik wil een actieve bijdrage aan de tweakers community geven op het forum

Ook een belangrijke vereiste! ;)

Maaruh, maak jij je hier nu al 2 jaar druk om? Zoek je toch lekker een andere site als je het niveau te laag vindt?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2012 16:10]


Door Tweakers user Sigurdar, dinsdag 3 januari 2012 16:07

Ik ben het met je eens dat onwetende mensen beter hun mond kunnen houden, maar ik vind dit verder nergens op slaan eerlijk gezegd. Ondanks dat ik praktisch nooit tweak wil ik wel op de hoogte blijven van nieuws en op zaken waar ik wat van af weet, bijvoorbeeld rechtzaken of wetenschappelijke artikeln, wil ik graag reageren. Mag dat?

Door Tweakers user thefal, dinsdag 3 januari 2012 16:41

Waar we enkele jaren geleden nog met z’n allen hard-core op een zolderkamertje zaten te solderen, case-modden, overklokken, duistere applicaties schreven en onze eigen kernels compileerden, lijkt het er nu op dat de Tweakers van tegenwoordig verwende prinsenkindjes zijn; of nog erger: gewone, ordinaire gebruikers.
Inmiddels is tweakers.net zelf ook een stuk groter geworden en de Frontpage laat dat mooi zien. Alle artikelen van "vroeger" zouden nu waarschijnlijk onder het kopje "Core" worden geplaats, terwijl dat nu slechts 1 van de 5 onderdelen is geworden. Tweakers.net breidt uit -> de diversificatie van het publiek breidt uit. Niks aan te doen. Mocht tweakers.net echt de "noobs" eruit willen filteren dan zijn genoeg maatregelen te bedenken, maar ik denk echt niet dat dat het doel is van deze website ;)

Tweakers zou dan bijvoorbeeld het volgende kunnen doen::
- Alleen nog Core- artikelen moeten publiceren
- Alleen leden accepteren die een bepaalde toets kunnen halen (meerdere vragen google-en wordt al snel vervelend voor "noobs" die de antwoorden zelf niet kennen)
- Leden verwijderen die een bepaald aantal/percentage reacties hebben met een 0 of -1 score
- Leden pas toegang geven tot het forum nadat ze een bepaald aantal +2/+3 posts hebben

Enzovoorts, maar dat lijkt me allemaal niet echt de bedoeling ;)

btw ik slaag voor je toets maar zie mezelf niet als een echte "tweaker"
btw2 Bedoel je met zelf bouwen van je computer in elkaar zetten? Of bedoel je echt je eigen onderdelen bouwen :P

Door Tweakers user Beroemdheid, dinsdag 3 januari 2012 17:24

Ik slaag niet voor de toets, maar ik zie mezelf ook niet echt als tweaker. In ieder geval, niet met hardware. Ik tweak wel veel m'n software, maar zoveel verstand heb ik er niet van.
Daarom bemoei ik me ook nooit met discussies waar ik niks van snap, dat heeft niet echt zin lijkt mij.

Zelf heb ik nooit gezien hoe 'het vroeger beter was'. Ik heb T.net nooit zien veranderen, maar ik ben er nu dan ook pas twee jaar, waarvan niet heel veel actief, meer passief. Gewoon het nieuws lezen en hier en daar een spelfoutje melden :)

Ik ben geen pure tweaker, maar waarom zou ik hier niet mogen komen? Onschuldig tot het tegendeel bewezen is, dat lijkt mij een heel goed uitgangspunt in de meeste situaties, zo ook deze.

Door Tweakers user Wim-Bart, dinsdag 3 januari 2012 19:48

[x] Ik weet wat een bit is, en een gigahertz.
[x] Ik kan binair of hexadecimaal tellen.
[x] Ik heb mijn eigen computer gebouwd (en toen deed ie ’t ook nog!)
[x] Ik heb weleens een iets geprogrammeerd, een processor overgeklokt, een soldeerbout op een printplaat gezet, of een netwerk gebouwd.
[x] Ik kan iets met Basic, C++, Delphi, C#, .NET, JAVA, Perl, PHP of Python.

[x] Ik heb ooit eigen computer in elkaar gesoldeerd op component niveau, eigen bios geschreven en eigen mini os er voor geschreven en hij deed het nog ook :)

MegaTweakert ???

Door Tweakers user plankton123, dinsdag 3 januari 2012 19:51

Aha, dus hier is de elitaire club :+

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2012 19:57]


Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 3 januari 2012 20:44

Vind dat er een verkeerde selectie tussenstaat. Een bit is eenvoudig, maar hoeveel kennen er de juiste definitie van een byte (en dan bedoel ik NIET simpelweg 8 bit)

Door Tweakers user 238498, dinsdag 3 januari 2012 21:00

Heb je wel door dat als je hier met alleen tweakers zit zoals jij aan het opsommen bent Tweakers snel haar deuren kan sluiten?
Niks vervelenders als nare mensen die een elite groepje willen zijn en zichzelf boven anderen plaatsen.
Dan heb je iig 1 eigenschap die men veel tweakers toedicht: sociaal contact gestoord.

Als je dan echt zo waanzinnig bent: probeer mensen omhoog te krijgen naar jouw niveau.
Dan ben je een tweaker 2.0 om je dan toch in een hokje te stoppen.

Door Tweakers user FireWood, dinsdag 3 januari 2012 22:53

Beroemdheid schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 17:24:
...
Zelf heb ik nooit gezien hoe 'het vroeger beter was'. Ik heb T.net nooit zien veranderen, maar ik ben er nu dan ook pas twee jaar, waarvan niet heel veel actief, meer passief. Gewoon het nieuws lezen en hier en daar een spelfoutje melden :)
...
Vroeger was het echt wel anders dan nu. Ben begonnen met lezen van T.net nog voor BC3, toen durfde ik me ook echt niet te mengen in de discussies, daarom heb ik me pas een tijd later geregistreerd. Dat zegt al iets over het niveau van toen t.o.v. nu denk ik...
Blokker_1999 schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 20:44:
Vind dat er een verkeerde selectie tussenstaat. Een bit is eenvoudig, maar hoeveel kennen er de juiste definitie van een byte (en dan bedoel ik NIET simpelweg 8 bit)
Byte: Het kleinst mogelijk opvraagbare stuk geheugen. Zo moeilijk is dat ook weer niet...
In 99,9% van de gevallen zal dat echter 8 bit zijn.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2012 22:55]


Door Tweakers user naarden 4ever, dinsdag 3 januari 2012 23:19

[ V ] Ik weet wat een bit is, en een gigahertz.
Een 1 of een 0, welke in combinatie met meerdere bits informatie kan doorsturen aan een digitaal elektronisch component om een actie in gang te zetten.
Een Gigahertz is 1000 Megahertz, is 1.000.000 Kilohertz, is 1.000.000.000 Hertz
[ V ] Ik kan binair of hexadecimaal tellen.
[ V ] Ik heb mijn eigen computer gebouwd (en toen deed ie ’t ook nog!)
[ V ] Ik heb weleens een iets geprogrammeerd, een processor overgeklokt, een soldeerbout op een printplaat gezet, of een netwerk gebouwd. (alledrie)
[ X ] Ik kan iets met Basic, C++, Delphi, C#, .NET, JAVA, Perl, PHP of Python.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2012 23:22]


Door Tweakers user Jaap-Jan, dinsdag 3 januari 2012 23:29

FireWood schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 22:53:
[...]


Byte: Het kleinst mogelijk opvraagbare stuk geheugen. Zo moeilijk is dat ook weer niet...
In 99,9% van de gevallen zal dat echter 8 bit zijn.
Voor zover ik weet komt de term byte van 'by eight'. Een byte is gewoon altijd 8 bit.

Er zijn wel een stuk minder mensen die weten wat een 'nibble' is.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2012 23:29]


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 3 januari 2012 23:33

leuk stukje elitairisme (is dat een woordt, anders bij deze)... ik voldoe aan alle bovenstaande punten, maar als ik vraag een een bepaald stuk software met een bepaald doel, krijg je op GOT reacties als ' google is your friend' maar nooit eens, 'google eens op %string%' en dat is jammer, want soms ben je gewoon zoekterm-moe (zou ook een leuk woord kunnen zijn, al vraag ik me wel af of het dan niet zoektermmoe zou moeten zijn...) anyway, mijn punt is, wil je niet tweaken dan is got niets voor je, wil je wel tweaken, is got ook niets voor je, enkel als je getweakt hebt en op zoek bent naar egostrelerij .. dan is got iets voor je...

mijn vraag is wel, waarom dan steeds die topis over WIP's blogs verschijnen immers veel prominenter op de frontpage, is dat dan geen betere plek?

tweakers is tegenwordig alleen nog maar leuk omdat er een paar aardige blogjes bij zitten (deze niet ingbegrepen), en omdat de pricewatch wel handig is, zelfs het nieuws is nauwelijks nog boeiend te noemen. dus waar zeur je nu nog om?

Door Tweakers user 195780, woensdag 4 januari 2012 03:19

Eeerlijk gezegd vind ik het maar een zelfverheerlijkend, arrogant en naar stukje tekst. 8-)

Je moet jezelf toch eens de vraag stellen of jij het recht hebt over personen te oordelen en hen het recht te ontzeggen hier over dingen te schrijven, waar zij alweer volgens jou, geen verstand van hebben.
Hee, maar ik rook niet. O-)

Door Tweakers user DefLite, woensdag 4 januari 2012 04:42

Whahahahhahaha wat een blog. Je bent dan misschien wel een super tweaker maar werk alsjeblieft een aan je schrijfkunsten, niet alleen je spelling/grammatica maar ook je zinsopbouw en stijl ook missen er soms complete woorden.


Over je lijstje:
[ ] Ik weet wat een bit is, en een gigahertz.
[ ] Ik kan binair of hexadecimaal tellen. Ik weet hoe het in elkaar zit (0-1 en 0t/m9 met a(10)-f(16)) Maar tellen nee.
[x] Ik heb mijn eigen computer gebouwd (en toen deed ie ’t ook nog!) Ik neem aan in elkaar zetten, zo ja dan gedaan.
[x] Ik heb weleens een iets geprogrammeerd, een processor overgeklokt, een soldeerbout op een printplaat gezet, of een netwerk gebouwd. Wat is een netwerk bouwen? Een router met daarachter een switch en wat PC's + nas? Zo ja dan wel maar dat is ook alleen maar een kwestie van wat kabels.
[ ] Ik kan iets met Basic, C++, Delphi, C#, .NET, JAVA, Perl, PHP of Python. In de vorige vraag werd al gevraagd naar programmeren...

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 januari 2012 04:48]


Door Tweakers user DefLite, woensdag 4 januari 2012 04:43

Ugh dubbel post... verwijder maar.

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 januari 2012 04:43]


Door Tweakers user Aham brahmasmi, woensdag 4 januari 2012 05:46

i-chat schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 23:33:
leuk stukje elitairisme (is dat een woordt, anders bij deze)...
"Woordt" is geen woord (en het woord wat je zocht is elitisme). :)
ik voldoe aan alle bovenstaande punten, maar als ik vraag een een bepaald stuk software met een bepaald doel, krijg je op GOT reacties als ' google is your friend' maar nooit eens, 'google eens op %string%' en dat is jammer, want soms ben je gewoon zoekterm-moe
Daar kun je jezelf makkelijk tegen indekken als je een zorgvuldige openingspost maakt. Meld gewoon dat je zoekwerk vruchteloos was en vraag wat een goeie zoekterm zou kunnen zijn (als men de gezochte info niet rechtstreeks kan aanbieden).
anyway, mijn punt is, wil je niet tweaken dan is got niets voor je, wil je wel tweaken, is got ook niets voor je, enkel als je getweakt hebt en op zoek bent naar egostrelerij .. dan is got iets voor je...
Egostrelerij? :? De lol van fora is bij mij juist mensen helpen en leren van mensen die informatie/ervaring delen. Volgens mij gebeurt dit op GoT nog steeds zat, alhoewel ik tegenwoordig meer tijd op (Engelstalige) fora besteedt.

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 januari 2012 05:47]


Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 4 januari 2012 07:19

Jaap-Jan schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 23:29:
[...]


Voor zover ik weet komt de term byte van 'by eight'. Een byte is gewoon altijd 8 bit.

Er zijn wel een stuk minder mensen die weten wat een 'nibble' is.
Absoluut niet waar. In moderne computers is dat idd 8 bits, maar er zijn in het verleden ook systemen geweest waarbij een byte zowel kleiner als groter was dan 8 bits. En dat is dan direct ook 1 van de redenen waarom overdrachtssnelheden vaak in bits per seconde worden uitgedrukt.

Door Tweakers user F0nz0, woensdag 4 januari 2012 09:44

De juiste definitie van een tweaker staat eigenlijk al in de eerste zin van je blog: die van Wikipedia. Als je hexadecimaal kan tellen en/of een wazige programmeertaal beheerst dan ben je gewoon geek of nerd, eventueel voorafgegaan door über.

Door Tweakers user MicGlou, woensdag 4 januari 2012 10:01

i-chat schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 23:33:
leuk stukje elitairisme (is dat een woordt, anders bij deze)... ik voldoe aan alle bovenstaande punten, maar als ik vraag een een bepaald stuk software met een bepaald doel, krijg je op GOT reacties als ' google is your friend' maar nooit eens, 'google eens op %string%' en dat is jammer, want soms ben je gewoon zoekterm-moe
Juist omdat je aan bovenstaande eisen voldoet wordt er verwacht dat een simpele zoekopdracht naar hetgeen jij nodig hebt geen probleem behoort te zijn. In die gevallen waar weinig eigen initiatief wordt getoond krijg je (terecht) een dergelijk antwoord. Mijn inziens is het niet meer dan pure luiheid 'vertellen het mij maar want zelf zoeken doe ik niet'... klinkt vrij asociaal toch en sluit juist precies aan op wat de insteek is van dit blog... maar jij draait het om? Jij versterkt nu dus juist het verhaal van deze blogger... oftewel je sluit je vrijwillig aan bij die groep gebruikers want je bent immers zoekterm-moe... en eerlijk gezegd als je daar al moe van wordt, tja hoe moe wordt anderen dan wel niet als ze ook nog eens gevraagd wordt voor een ander zoekopdrachten te doen?

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 januari 2012 10:02]


Door Tweakers user mrlammers, woensdag 4 januari 2012 10:32

@F0nz0: Wikipedia heeft het natuurlijk niet altijd bij het verkeerde eind. Er staan ook weel goede dingen in.
Zelf heb ik geen IT opleiding, maar toen ik in 1995 HBO chemie deed, kregen we daar ook gewoon een potje programmeren, en een taal is maar een taal. Het was toch wel soort van normaal dat je daar iets van wist.

@M-O; Waarom moet er nou weer een mening in over mijn persoon? Je kent me niet en je hebt niet je best gedaan om mij te leren kennen. Waarom dan zo'n ongefundeerde, ongenuanceerde mening? Dat is gewoon wat ik bedoelde met mijn blog; Er zijn wannabe-Tweakers die maar wat roepen of denken de expert-opinion te kunnen weerleggen met een enkele quote van Wikipedia of een mening te moeten hebben over de mensch achter de Tweaker. Dat is onnodig en jammer. Ik had het veel prettiger gevonden als je met argumenten had geprobeerd deel te nemen aan de discussie.
Ik ben ook niet voor creatie van 'elite', en je hoeft mensen niet te weren van Tweakers.net, maar ik vind wel dat je als Tweaker iets getweaked mag hebben voordat je je kritisch uitlaat naar andere Tweakers. Anders moet je je ernstig afvragen of je niet ergens anders beter op je plaats bent.

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 januari 2012 10:32]


Door Tweakers user NoUseWhatsoever, woensdag 4 januari 2012 10:39

Ik slaag voor de toelatingseisen, maar voor een groot deel van de vragen geldt dat ik het antwoord op tweakers heb geleerd. Ik heb mijn eigen computer gebouwd en hij werkt ook nog, maar wel met hulp van GoT (en zonder vragen te stellen, maar enkel te lezen), productvergelijker in V&A en Best Buy Guides.

Ik snap wat je bedoelt, maar vind dat de meeste regels er al zijn die het gedrag dat je beschrijft moeten voorkomen. Toelatingseisen zouden alleen junior-, aspirant-, of misschien zelfs wannabetweakers weren. Is dat slecht? Ik denk van wel en bovendien is vrijwel alle content op tweakers user generated en user moderated content, dus is er een soort van marktwerking waardoor de mensen die daadwerkeliljk wat te melden hebben beloond worden, en de onzin spuiers bestraft.

Door Tweakers user Fataldarkness, woensdag 4 januari 2012 11:01

[X] Ik weet wat een bit is, en een gigahertz.
[/] Ik kan binair of hexadecimaal tellen.
[X] Ik heb mijn eigen computer gebouwd (en toen deed ie ’t ook nog!)
[X] Ik heb weleens een iets geprogrammeerd, een processor overgeklokt, een soldeerbout op een printplaat gezet, of een netwerk gebouwd.
[] Ik kan iets met Basic, C++, Delphi, C#, .NET, JAVA, Perl, PHP of Python

binair rekenen.. geld dat ook?
ik heb toen ik 8/9 was mijn 1e PC in elkaar geknutseld, alleen hulp gehad met het installeren van de engelse Windows XP en die heeft het ruim 7 jaar volgehouden..

zowel CPU als GPU wel eens overclocked, en een netwerkje of 4 gebouwd..
1x van niks(leeg lokaal), naar een netwerk, met kabelgoot en patchkast(in een groep van 8 mensen),
3x gewoon voor LANparties servers installeren, router installeren(clearOS), kabels leggen, en alles aansluiten..
en diverse VPNs :P
overclocken en casemodding doe ik niet, door een gebrek aan budget, aan werkruimte, en een enorm gebrek aan fantasie en creativiteit..
van vele basisdingen zoals office(excel en access met name), weet ik nog steeds vrij weinig.
ben ik nu een tweaker?

Door Tweakers user mangahuisman, woensdag 4 januari 2012 11:02

tweakers.net is allang niet meer wat het ooit was ;) het is nu een commerciële site voor het grote publiek. Een beetje nieuws,pricewatch en een forum waar je niks mag vragen of mag posten.

De echte tweaker is hier al lang niet meer te vinden!

Door Tweakers user 238498, woensdag 4 januari 2012 11:20

mrlammers schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 10:32:

@M-O; Waarom moet er nou weer een mening in over mijn persoon? Je kent me niet en je hebt niet je best gedaan om mij te leren kennen. Waarom dan zo'n ongefundeerde, ongenuanceerde mening? Dat is gewoon wat ik bedoelde met mijn blog; Er zijn wannabe-Tweakers die maar wat roepen of denken de expert-opinion te kunnen weerleggen met een enkele quote van Wikipedia of een mening te moeten hebben over de mensch achter de Tweaker. Dat is onnodig en jammer. Ik had het veel prettiger gevonden als je met argumenten had geprobeerd deel te nemen aan de discussie.
Ik ben ook niet voor creatie van 'elite', en je hoeft mensen niet te weren van Tweakers.net, maar ik vind wel dat je als Tweaker iets getweaked mag hebben voordat je je kritisch uitlaat naar andere Tweakers. Anders moet je je ernstig afvragen of je niet ergens anders beter op je plaats bent.
Je schrijft een blog waar je jouw mening deelt, dan mag ik niet reageren want dan is het persoonlijk en niet eerlijk? Jij presenteert je hier op een manier en dropt wat stellingen, meningen maar je wilt er niet op aangesproken worden? Mensen als jou wil ik niet kennen en al zeker niet beter leren kennen. Net als jij vind dat er bepaalde eisen mogen zijn aan tweakers vind ik dit de groots mogelijke onzin.

Door Tweakers user mrlammers, woensdag 4 januari 2012 14:36

Beste M-O,
Ik heb moeite met mensen die zonder enige kennis van zaken (of personen) denken ongezouten hun ongefundeerde 'mening' te kunnen droppen in fora en op de man spelen.
Je mag best reageren en mij aanspreken op mijn mening (graag zelfs, want anders had ik dat wel uitgezet), maar er is geen enkele aanleiding om mij sociaal contact gestoord te noemen- jij hebt geen idee wie ik ben.
Ik ben meer dan een Tweaker. Zo ben ik bijvoorbeeld vader, chemicus, kwaliteitsmanager, secretaris, open source reviewer, en nog veel meer, maar ik presenteer me hier als een Tweaker die moeite heeft met de nonsens, de onnozelheid en de onbeschaamdheid van niet-Tweakers op Tweakers.net. Natuurlijk ben ik ook niet heilig. Ik ben ook weleens spuit 11 of minder tactisch, maar ik heb, waarschijnlijk net als jij, een bepaalde staat van dienst opgebouwd zo door de jaren heen en ik probeer in mijn discussies mensen in hun waarde te laten.
Zeggen dat je mij niet wilt kennen, zegt meer over jou dan over mij. Ik wil jou namelijk best leren kennen en interessante gesprekken voeren over Soft- en Hardware, want dat schijnt jouw expertise te zijn. Daarom ben ik hier.

'Mensen als ik' komen hier om te leren en om kennis te delen, te praten over zaken die ons bezighouden. Ik wil op Tweakers.net geen ijdele discussies voeren en zeker niet voor incompetent worden uitgemaakt door iemand die net ontdekt heeft hoe Wikipedia werkt!
Ik zeg ook niet dat die mensen niet lid mogen worden van Tweakers.net. Wat ik zeg, is dat die mensen (nog) geen enkel credit hebben om zich zo vrijpostig op te stellen en dat ze wellicht elders beter tot hun recht zouden komen. Net zoals ik weet dat ik bijvoorbeeld niet op mijn plaats zou zijn op de fora van voetbalzone.nl. Daar kom ik dan dus ook niet. En dat mag jij onzin vinden, maar waar ik vandaan kom, is dat heel normaal.

Zo, nu ken je me al een stuk beter! ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 januari 2012 14:38]


Door Tweakers user i-chat, woensdag 4 januari 2012 19:51

MicGlou schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 10:01:
[...]


Juist omdat je aan bovenstaande eisen voldoet wordt er verwacht dat een simpele zoekopdracht naar hetgeen jij nodig hebt geen probleem behoort te zijn. In die gevallen waar weinig eigen initiatief wordt getoond krijg je (terecht) een dergelijk antwoord. Mijn inziens is het niet meer dan pure luiheid 'vertellen het mij maar want zelf zoeken doe ik niet'... klinkt vrij asociaal toch en sluit juist precies aan op wat de insteek is van dit blog... maar jij draait het om? Jij versterkt nu dus juist het verhaal van deze blogger... oftewel je sluit je vrijwillig aan bij die groep gebruikers want je bent immers zoekterm-moe... en eerlijk gezegd als je daar al moe van wordt, tja hoe moe wordt anderen dan wel niet als ze ook nog eens gevraagd wordt voor een ander zoekopdrachten te doen?
wat een ongelofelijk ongefundeerde mening, ik ga niet eens beginnen om je hele steek onderuit te schoppen, maar er zijn zat mensen die op bepaalde vlakken meer voor de community (bijv opensource software) doen dan jij in je hele leven voor anderen zult betekenen, - ik zal niet zeggen dat ik er daar een van ben, maar ik heb toch tenminste het fatsoen om 'google eens op: %string%' als antwoord te geven op plaats van alleen google eens, dat laatste soort mensen toont eigenlijk alleen maar aan dat ze 'of zich beter voor doen dan ze zijn, en er dus zelf ook geen zak van weten' of 'dat zo op z'n zachtst gezegt een bepaalde sociale stoornis hebben'

je moet immers wel heel bizar zijn wil je niet kunnen inzien dat na een zoekterm of duizend men nog steeds niet heeft wat ze zoekt, als je echt zo goed bent, probeer jij anders eens een nederlands talige zin te verzinnen zonder enige technische term, waaruit het resultaat een 'xor gate' prominent uit de bus zal komen, of eender welk ander stukje techniek dat op tweakers als welbekend geacht kan worden.

Door Tweakers user Fusioxan, donderdag 5 januari 2012 00:18

Heerlijk om te lezen! Bedankt voor de tijd dat ik dit heb kunnen lezen. Omdat mijn soldeerbout nu aan het opwarmen is, schrijf ik deze reactie. Heb hier al meer als een half jaar een LCD-tje liggen, wat nog vannacht moet werken. Thanks!

Door Tweakers user Biersteker, vrijdag 6 januari 2012 22:24

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het absoluut niet eens ben met je checklist. Hoewel ik zelf bij alles een vinkje zou kunnen zetten. Tweakers.net is voor vele een leerplatform, dat ongelofelijk veel kennis bevat, als we daarmee mensen met interesse zouden moeten benoemen tot noobs, dan is het eind zoek. Misschien ben ik nog iemand van de web 1.0 generatie, maar dit is toch wel echt een beetje populistisch web 2.0 gedrag. Iedereen zit op internet, en er zitten niet alleen maar tech/ict/electro junkies meer op tweakers. Ook zit er geen alleenrecht op de titel tweaker. (Maar ja, Age of the Geek baby). Zo kom ik ook best vaak een zeker persoon op het forum tegen waar ik me toch echt aan irriteer, maar gezien zijn leeftijd, vergeef ik het hem, en moedig hem aan zelf dingen op te zoeken. De reis naar grootmeester is lang, en ben zelf nog lang niet halverwege.

Door Tweakers user Gilraen, zondag 8 januari 2012 22:33

Ook ik waag het om een kanttekening bij jouw lijstje te zetten. Je zegt zelf dat het om nieuwsgierigheid gaat, een tweaker zijn. Om gretigheid, zou ik zelfs durven zeggen. Om verder gaan. Verder dan 'in the box'. Maar waarom moet dat per se op al die gebieden van jouw hokjes? En een Tweaker, met de hoofdletter T zoals jij het omschrijft, word je toch ook niet van de ene op de andere dag? Jij hebt (jezelf) dat toch ook moeten leren? Voelde jij je pas een échte Tweaker toen je die dingen allemaal beheerste? Zo ja, dan zal dat wel een ontzettend frustrerende periode zijn geweest voor je, die weg er naartoe, dat leerproces, omdat je je dus al die tijd nog geen volwaardige Tweaker voelde. Iets dat ontzettend zonde zou zijn, want juist dat leerproces is toch het belangrijkste (en het leukste)?

En wat nou als iemand nooit een computer bouwt, maar wel extreem geniaal is in programmeren? Of andersom, iemand die meest briljante casemods maakt, maar een hekel heeft aan programmeren? Niet heel waarschijnlijk, zo'n eenzijdigheid, dat geef ik toe, maar toch, gewoon even als voorbeeld. Moet dit soort mensen dan het gehele label 'Tweaker' ontzegd worden...? Of enkel de hoofdletter T...? Want ik vind dat toch wel degelijk tweakers.

Volgens je lijstje ben ik overigens geen 'echte' Tweaker. Maar toch ik heb toevallig twee weken geleden negentig man verslagen in een quiz over moederborden. En ik was de enige die alle vragen goed had. Bovendien volg ik een alfa studie, en heb alles wat ik tot nu toe van PC's weet dus helemaal zelf 'bij elkaar gesprokkeld' - niemand in mijn omgeving heeft me daarbij geholpen, aangezien ze daarvan (hardware) ook geen kennis hadden. Met vastberadenheid en interesse kom je echter een heel eind, en via systematische troubleshooting heb ik tot nu altijd alles (op den duur) aan de praat waten te krijgen. En voor mij, als alfa, met tot een jaar geleden nul ervaring in de 'computerwereld' (behalve gamen), is dat een hele hoop zelf opgedane kennis, en dus wel degelijk 'tweakerwaardig'. En die hoofdletter T komt er ooit nog wel... ;)

Denk daar maar eens over na. Drive en nieuwsgierigheid. Dat zegt volgens mij meer dan het beheersen van vijf ongenuanceerde hokjes. Want iets kunnen is één ding, maar je kan ergens pas goed in worden als je er bovengemiddeld geïnteresseerd in bent. En dat hoeft niet op alle vlakken tegelijk.

[Reactie gewijzigd op zondag 8 januari 2012 23:09]


Door Tweakers user Gilraen, zondag 8 januari 2012 23:08

Whoops, dubbelpost (studenteninternet werkt weer eens niet mee). Sorry!

[Reactie gewijzigd op zondag 8 januari 2012 23:13]


Door Tweakers user mrlammers, maandag 9 januari 2012 10:46

Hallo Lady_G,
Volgens mij liggen onze ideeën niet zover uitelkaar hoor. Het lijstje was maar een voorbeeld en je hoefde er toch maar 3 uit 5 te hebben? ;)
Drive en nieuwsgierigheid en een beetje lef zijn eigenschappen die goed passen bij Tweakers. Hoogmoed en vrijpostigheid een stuk minder.
De achterliggende gedacht van mijn post was natuurlijk om een hierover een discussie op gang te brengen.

Maar verschil moet er wezen. Je bent pas een zwemmer als je kunt zwemmen. Tot die tijd zijn er een paar dingen die je moet leren. Zo ook met tweakers denk ik.
Zoals ik geen overtuigend commentaar zou (kunnen) leveren op Pieter van den Hoogenband (en ik kan best goed zwemmen), zijn er helaas heel veel beginnende tweakers die denken dat ze met een quote van Wikipedia en een houding opeens een Tweaker zijn. Zie ook mijn reactie op M-O.
Dat neemt niet weg dat je er niet over kunt praten en van elkaar kunt leren.

[Reactie gewijzigd op maandag 9 januari 2012 10:49]


Door Tweakers user Gilraen, maandag 9 januari 2012 12:29

Hoi! Leuk dat je reageert. Oh, drie uit vijf? Niet goed gelezen dan, sorry. Ik dacht vier uit vijf. Yes, dan hoor ik er wel bij, whoohoo :+ ;) haha. Eindelijk. ;)

Ik ben het absoluut met je eens dat je gradaties hebt, dat was inderdaad ook het hele punt van mijn post. Waarschijnlijk kwam jouw blog dan gewoon wat harder/hautainer (no offense!) over dan bedoeld. En aangezien ik pas een jaartje op Tweakers.net verblijf, weet ik ook niet hoe het veranderd is de afgelopen jaren, qua type leden. Ik kan me voorstellen dat er irritaties ontstaan als gevolg van zulke Wikipedia-'tweakers'.

Wat ik echter wel jammer vind, als relatieve nieuweling, is dat ik merk dat er hierdoor een bepaalde mentaliteit is ontstaan bij sommige van de 'echte' Tweakers, en dat niet iedereen altijd meer even sympathiek reageert op nieuwe/onervaren mensen. Denk bijvoorbeeld (bij topic-openingen) aan enkel een halfbakken verwijzing naar de richtlijnen, zonder verder enig commentaar. Dit is iets wat iemand, ondanks zijn beste intenties, toch behoorlijk kan afschrikken. Begrijp me niet verkeerd hoor, het is goed dat deze richtlijnen er zijn, absoluut. Anders zou het ook maar een zooitje worden met lakse mensen die inderdaad ('on-tweakerwaardig') nooit eerst zélf iets uit proberen te zoeken. Maar er zou soms toch wel wat meer bereidwilligheid mogen zijn nieuwe mensen te stimuleren/op weg te helpen. Want iedereen is ooit ergens begonnen, en het is toch leuk als iemand vanaf het begin van zijn 'tweaker-traject' ook durft te participeren aan de website, zonder door een dergelijke mentaliteit weggejaagd te worden. Zo krijg je toch leden die 'gehechter' zijn aan Tweakers, omdat ze er veel meer positiefs uitgehaald hebben, vanaf dag 1 dat ze erin geïnteresseerd raakten.

Groetjes

[Reactie gewijzigd op maandag 9 januari 2012 12:32]Reageren is niet meer mogelijk